Om zo goed mogelijk te werk te gaan met de juiste focus, heb je doelen nodig om de juiste prioriteiten te kunnen stellen. Maar hoe transformeer je je dromen en gedachtes in realistische doelen? En misschien nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat ze ook nog specifiek, meetbaar, acceptabel en tijdsgebonden zijn? In dit artikel leer je hoe je goede SMART doelen op kan stellen, zodat je een grotere kans hebt om je doelen te halen.
SMART doelen zijn specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Deze criteria transformeren vage wensen in heldere, haalbare doelen. Begin met het specifiek maken van wat je wilt bereiken. Vervolgens, zorg ervoor dat je voortgang meetbaar is. Dit betekent dat je duidelijke indicatoren moet hebben om te bepalen of je op de goede weg bent. Het doel moet ook acceptabel zijn voor jou en eventuele betrokkenen; het moet iets zijn waar iedereen achter kan staan. Daarbij is het ook cruciaal om een realistisch doel te stellen; het moet uitdagend zijn, maar niet onmogelijk. Als laatste is het belangrijk om een hele duidelijke deadline te stellen.
Het stellen van doelen is slechts de eerste stap. Om ze te bereiken, is een plan van aanpak essentieel. Breek je doel op in kleinere, beheersbare taken en stel prioriteiten. Focus niet alleen op het eindresultaat, maar vier ook de kleine overwinningen onderweg.
Tijdsmanagement technieken zoals de Pomodoro-techniek kunnen je helpen gefocust en productief te blijven. Dit is belangrijk, want je ze zal niet altijd optimale condities hebben om te presteren. Blijf ook flexibel; soms vereist het bereiken van je doel aanpassingen in je aanpak. En vergeet niet, de reis naar het doel toe is net zo belangrijk als het doel zelf. Daarbij is het ook belangrijk om van het proces te genieten, want het is moeilijk opgeven als je van het hele proces geniet.
Om het even makkelijk te maken hebben we per onderdeel van de SMART methode een verkeerde manier en een goede manier neergezet:
Specifiek: "Ik wil mijn typsnelheid verhogen" wordt "Ik wil mijn typsnelheid verhogen tot 80 woorden per minuut."
Meetbaar: "Ik wil meer boeken lezen" wordt "Ik wil dit jaar 24 boeken lezen, dus twee boeken per maand."
Acceptabel: "Ik wil een marathon lopen" wordt, na overleg met je arts en na te hebben gekeken naar je huidige fitheid, "Ik train voor een halve marathon in de komende 12 maanden, omdat na het overleg met de arts bleek dat een volledige marathon te ambitieus is voor mij."
Realistisch: "Ik wil een nieuwe taal leren" wordt "Ik wil de basis van Spaans leren door elke week twee uur te studeren."
Tijdgebonden: "Ik wil een betere netwerker worden" wordt "Ik wil binnen zes maanden na het bijwonen van maandelijkse netwerkevenementen vijf nieuwe professionele contacten leggen."
Het bereiken van je doelen is altijd een mooi moment waar je trots op kan zijn. Je hebt lang gewerkt om dit doel te bereiken, maar hier stopt het niet. Neem goed de tijd om even terug te kijken naar afgelopen tijd, reflecteer, en schrijf op wat heel goed ging en wat beter kon. Sta ook wel even stil bij het feit dat het knap is wat je hebt bereikt, en trakteer jezelf desnoods op iets leuks. Daarbij wil je zorgen dat je direct weer nieuwe doelen op gaat stellen. Veel mensen vallen hier in de valkuil. Denk bijvoorbeeld aan iemand die veel is afgevallen en zijn/haar doel bereikt heeft. Wanneer deze persoon direct daarna weer heel veel gaat eten is alles voor niets geweest.
Dus zodra je je huidige doelen hebt bereikt, stel jezelf dan nieuwe uitdagingen. Groei is een continu proces, en er zijn altijd nieuwe toppen om te beklimmen. Misschien is het tijd om je doelen uit te breiden of om een volledig nieuw terrein te verkennen. Wat je volgende doel ook is, de SMART-methodiek kan je weer op weg helpen.