Of je nu jong bent, of juist al wat meer levenservaring hebt, krachttraining is voor iedereen van belang. Maar wat is krachttraining precies en wat valt er allemaal onder? Kort gezegd is het een vorm van fysieke oefening gericht op het verbeteren van spierkracht en spiergrootte door weerstand te bieden tegen spiercontracties (aanspanningen). Zo kan je gewichten weerstandsbanden, maar ook je eigen lichaamsgewicht gebruiken om meer weerstand te creëren. In dit artikel duiken we er nog wat dieper op in en laten we zien waarom het voor zoveel mensen van onschatbare waarde is.
Krachttraining gaat niet alleen maar over het optillen van gewichten en zo gespierd mogelijk worden. Het is namelijk veel meer dan dat. Je kan krachttraining namelijk ook inzetten voor het onderhouden van spiermassa of voor het verbeteren van je totale fysieke prestaties. In veel verschillende sporten kan het namelijk ook handig zijn om bepaalde spieren wat sterker te maken. Door de intensiteit, volume en soort oefeningen af toe aan te passen kan je de krachttraining precies afstemmen op je eigen doelen. En dat is belangrijk, want iedereen heeft uiteindelijk andere doelen met krachttraining.
Daarbij is krachttraining ook ideaal voor vetverlies of afvallen en het verbeteren van je spieruithoudingsvermogen, maar daar duiken we zo wat dieper op in.
Krachttraining is dus niet alleen een manier om spieren te kweken. Om zo gezond mogelijk te leven is het handig voor iedereen om krachttraining in zekere maten uit te voeren. Maar waarom? Dat bespreken we hier:
Verbeterde spiergezondheid:
Regelmatige krachttraining verhoogt de spiermassa en kracht, wat essentieel is voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en het behouden van een gezonde stofwisseling.
Gewichtsbeheersing:
Door de toename van spiermassa versnelt krachttraining je rustmetabolisme, waardoor je lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs in rust. Daarom kan krachttraining dus ook een krachtige activiteit zijn om af te vallen of vet kwijt te raken. Het kan natuurlijk wel lijken alsof je minder snel afvalt, omdat je ook weer spier aan kan komen. Maar dat is natuurlijk een goed ding.
Verbeterde lichaamshouding en balans:
Sterke spieren dragen bij aan een betere houding en balans, wat vooral belangrijk is naarmate we ouder worden. Dit kan het risico op vallen en de daarmee samenhangende verwondingen verminderen. Bovendien zijn er eigenlijk veel te weinig ouderen die nog aan krachttraining doen, terwijl het juist voor die doelgroep super effectief kan zijn.
Mentale Gezondheidsvoordelen:
Krachttraining heeft bewezen voordelen voor de mentale gezondheid, waaronder een vermindering van symptomen van depressie en angst, verbeterde cognitieve functies, en een algemeen beter gevoel. Een bijkomend voordeel is ook dat de meeste mensen discipline opbouwen, dat verder in je leven ook altijd handig is.
Preventie en beheer van chronische ziekten:
Het heeft een positief effect op de gezondheid van het hart, verbetert de bloedsuikerregulatie, en kan helpen bij het beheer van chronische aandoeningen zoals artritis, hartziekten, en diabetes type 2. Bij het sporten wordt de bloedsuiker over het algemeen lager, omdat dit beter door het lichaam opgenomen kan worden. Ga wel altijd met je huisarts in gesprek mochten er voor jou andere dingen gelden waar je rekening mee moet houden.
Energie en uithoudingsvermogen:
Door regelmatige krachttraining kan je algehele uithoudingsvermogen en energieniveau verbeteren, waardoor dagelijkse taken minder vermoeiend worden en je meer energie hebt om van het leven te genieten. En dat is natuurlijk belangrijk.
Het ouder worden komt met zijn eigen unieke uitdagingen, maar laat dat je vooral niet tegenhouden om te starten met krachttraining (of door te gaan natuurlijk). Krachttraining is juist ontzettend waardevol voor ouderen. Het helpt niet alleen bij het behouden en zelfs opbouwen van spiermassa, die we natuurlijk verliezen naarmate we ouder worden, maar het verbetert ook de botdichtheid, verlaagt het risico op chronische ziekten en verbetert de balans en mobiliteit. Met de juiste begeleiding en een aangepast programma kan krachttraining helpen de kwaliteit van leven significant te verbeteren, waardoor je langer zelfstandig en gezond kan blijven.