In onze wereld wordt de lat vaak erg hoog gelegd en er zijn altijd hoge verwachtingen. Om ervoor te zorgen dat je niet achterblijft en je een gevoel van controle te geven, is zelfverzekerd zijn onmisbaar. Maar wat is zelfverzekerd zijn precies en zijn er manier om meer zelfverzekerd te worden? Zelfverzekerd zijn betekent kort gezegd dat je gelooft in jezelf en ik je kunnen en dat je daarbij vertrouwen hebt in je beslissingen. Maar een belangrijk onderdeel van zelfverzekerd zijn is dat je dit ook uitstraalt naar de buitenwereld. Uiteindelijk beïnvloedt het hoe je spreekt en jezelf presenteert en is daarom een belangrijk onderdeel in ons leven.
Zelfverzekerdheid is niet alleen een gevoel, maar ook iets dat je kunt zien. Mensen die zelfverzekerd zijn, hebben over het algemeen deze eigenschappen:
Positieve uitstraling:
Ze hebben een houding die zegt: "Ik kan dit aan," en dit is terug te zien in hun lichaamstaal, stemgebruik en de manier waarop ze interactie hebben met anderen.
Besluitvaardigheid:
Zelfverzekerde mensen nemen beslissingen met overtuiging en zijn niet bang om standpunten in te nemen of om fouten te maken.
Weerbaar zijn:
Ze zien falen als een leermoment en niet als een definitie van hun capaciteiten. Fouten maken hoort er immers bij.
Openstaan voor feedback:
Zelfverzekerd zijn betekent ook dat je openstaat voor constructieve kritiek en feedback, omdat je weet dat dit je helpt groeien. Feedback kan je namelijk wijzen op punten waar je inderdaad kan verbeteren.
Comfortabel in de spotlight: Ze schuwen de aandacht niet als hun prestaties erkend worden. Dit is voor velen ook wel een leerproces, want voordat mensen zelfverzekerd zijn vinden ze dit toch vaak wel lastig.
Zelfverzekerd overkomen is net zo belangrijk als je zelfverzekerd voelen. Misschien is het zelfs belangrijker om je zelfverzekerd te voelen, het maakt namelijk je eigen leven een stuk eenvoudiger en leuker. Hier zijn enkele manieren om je zelfverzekerdheid uit te stralen:
Lichaamstaal:
Sta rechtop, maak oogcontact en gebruik gebaren die je woorden kracht bijzetten. Als je iemand de hand schut zorg je ervoor dat je dit met een stevige hand doet.
Communicatie:
Spreek duidelijk en rustig; laat zien dat je gelooft in wat je zegt. Het is niet erg om af en toe pauzes te laten om mensen na te laten denken.
Voorbereiding:
Kennis is macht. Wees goed voorbereid op situaties, dit versterkt je zelfverzekerdheid. Als je van een onderwerp heel veel afweet zul je ook altijd zien dat je hier makkelijker over kan praten dan wanneer je er eigenlijk nauwelijks iets van afweet.
Zelfbewustzijn:
Ken je sterke en zwakke punten en werk bewust aan beide. Zwakke punten zijn er immers om verbeterd te worden.
Zelfverzekerdheid is niet iets wat je hebt of niet hebt; het is iets dat je kunt ontwikkelen. Hier zijn enkele tips om aan je zelfvertrouwen te werken:
Stel kleine doelen:
Begin met kleine, haalbare doelen die je een gevoel van prestatie geven en bouw hierop voort. Wanneer je deze doelen achter elkaar blijft halen geeft dit je weer meer momentum om door te knallen.
Omring je met positiviteit:
Zoek de omgang met mensen die je energie geven en je ondersteunen in je groei. Ga minder om met hele negatieve mensen die je niet steunen, al kan dit soms lastig zijn.
Zelfzorg:
Zorg goed voor je lichaam en geest. Een gezonde levensstijl helpt je ook om een positief zelfbeeld te houden. Probeer dus voldoende te sporten en gezond te eten.
Leer nieuwe vaardigheden:
Het verbreden van je kennis en vaardigheden bouwt zelfvertrouwen op. Als je weet dat je meer kan ben je vaak ook in staat om grotere doelen te halen die ook weer bij kunnen dragen aan je zelfverzekerdheid
Visualiseer succes:
Visualiseer je succes en de weg ernaartoe. Dit helpt bij het vormen van een positieve mindset en kan veel positieve emoties vrijlaten. Dit kan soms lastig zijn, maar is echt een goede oefening.
Zelfverzekerd zijn is eigenlijk een constant doel, er zijn namelijk altijd wel gevallen dat je je minder zelfverzekerd voelt. Het vereist toewijding, zelfreflectie en soms een beetje moed om buiten je comfortzone te treden. Maar onthoud, elke stap in de goede richting is een stap in de richting van zelfverzekerdheid. Blijf dus vooral in jezelf geloven.